meny X

Åpningskonsert

DATO / TID

Tirsdag 25.06. 2019
kl.18:00

ARENA

Risør kirke

Kjøp billett

Åpningskonsert:

«jau, so sa dei, eg laug, og sume, dei kalla meg Diktar, attpaa»

Slik lyder det i åpningssangen av Olav Kielland. Det er å håpe at det blir så mye diktning og løgn som overhodet mulig i løpet av denne festivalen, som helt konkret byr på mye diktning i form av vokalmusikk. Somkomponist søkte Kielland dypt i røttene og skrev musikk som går inn til beinet av folkemusikken.

Brahms elskelige «Kjærlighetssangvalser» er derimot et overflødighetshorn av sjarm og byr på ikke alt for alvorlige betraktninger om kjærligheten. Med Brahms i usedvanlig godt lune – og med valsetakt i alle sjarmerende avskygninger – er det ikke rart at Liebesliederblitt blant hans mest populære verk.

Det unike samarbeidet mellom Eldbjørg Hemsing og den kinesiske komponiststjernen Tan Dun har ført til flere fiolinkonserter, skrevet spesielt til henne. Tan Dun, kjent for musikken til Snikende tiger, skjult drage, har også skrevet den effektfulle og maleriske musikken til den kinesiske filmen Heroi 2002. En fiolinsonate basert på filmmusikken kom i 2010.

Det er en god festivaltradisjon å fleske til med en av de mest kraftfulle kammerverkene som avslutning, og Schumanns Klaverkvintetter alltid et selvsagt valg. Med sine overjordisk vakre melodier, virtuositetog mørke, er det et mesterverk i hvordan satser og temaer er vevd sammen til en overveldende helhet.

Program 

  • Olav Kielland (1901 – 1985)

 Ferdamann op. 17, nr. 6 (1951)

Marianne Beate Kielland, mezzosopran og Nils Anders Mortensen, klaver

 

  • Johannes Brahms (1833 – 1897)

Liebesliederwalzer op. 52 (1868)

Mari Eriksmoen, sopran, Marianne Beate Kielland, mezzosopran, Anders Jerker Dahlin, tenor, Thomas E. Bauer, baryton, Georgy Tchaidze, klaver og Nils Anders Mortensen, klaver

 

PAUSE

  • Tan Dun (1957*)

Hero Sonata (2010)

Eldbjørg Hemsing, fiolin og  Ingrid Andsnes, klaver

 

  • Robert Schumann (1810 – 1856)

Klaverkvintett i Ess-dur, op. 44 (1842)

Allegro brilliante

In modo d’una marcia. Un poco largamente

Scherzo: Molto vivace

Allegro ma non troppo

Nils Anders Mortensen, klaver og  Engegårdkvartetten

ARENA: Risør kirke

This post is also available in: English