meny close

Årstidene i Norden

Available in: enEnglish

DATO / TID

Onsdag 26.06.2019

kl 15:00

ARENA

Rådhuset, Rådhusgata 3

Kjøp billett

Gjennom Vivaldis fiolinkonserter, De fire årstider, blir vi kjent med de italienske årstidene, fra vårvinden i gresset til vinterregnet på ruta. Hele verket er fylt av illustrerende musikk med detaljerte beskrivelser i partituret, og i tillegg deler Vivaldi sine tanker om årstidsskildringene i musikken gjennom sine fire selvskrevne sonetter. I denne konsertforestillingen lar vi Vivaldis musikk i Kati Debretzenis tolkning, møte skandinaviske sanger om årstidene her hjemme gjennom tenoren Anders Jerker Dahlin som nordisk trubadur. Jan Martin Johnsen gir Vivaldi en stemme og er samtidig jokeren som leder publikum gjennom dette muntre, musikalske møtet.

 

Denne konsertproduksjonen søker å komme nært innpå og snakke direkte til publikum, ved at de blir tatt med inn i en verden der de faste konsertrammene blir brutt ned. Utøverne spiller uten noter og vandrer rundt blant tilhørerne mens dialogen driver forestillingen framover i samtalen mellom Vivaldi og trubaduren – og musikalsk mellom solist og ensemble. På en lettbent, men respektfull måte lar vi musikken, ordet og bevegelsene få veksle fritt, uten den strenge rammen som en tradisjonell klassisk konsert gir.

 

Kati Debretzeni er en av Europas ledende barokkfiolinister. I 2014 var hun solist i De fire årstider på en kritikerrost CD-utgivelse med Orchestra of the Age of Enlightenment (OAE), og hun har i den forbindelse gått dypere inn i materialet enn de fleste andre. Sammen med OAE samarbeidet hun også med et moderne dansekompani og koreograf Henri Oguike om en ballettproduksjon, og denne erfaringen tar hun med seg inn i vår sceniske framstilling av musikken. Anders Jerker Dahlin, med sin lange erfaring fra internasjonale operascener og Jan Martin Johnsen, en velkjent frilansskuespiller og komiker, har sammen utarbeidet et eget manus med rom for spontanitet og lek. Med Vivaldis egne sonetter og en forklarende og humoristisk dialog, får publikum en dypere kjennskap til landskapet i De fire årstider og skildringene som Vivaldi selv ga. Som kontrast fyller Anders Jerker Dahlin på med Nordiske årstider gjennom toner av blant annet Carl Michael Bellman.

 

Dette er en produksjon som lener seg langt over scenekanten og som favner flere kunstformer og tidsepoker. Med få rekvisitter og enkle regigrep får publikum en times musikalsk reise gjennom ulike kulturer og epoker. Barokkanerne jobber kontinuerlig med å nå et større publikum ved å invitere dem til bedre å forstå det karakteristiske, lett tilgjengelige og fascinerende språket i barokkmusikken. I den sammenheng ser vi det som særlig fruktbart å presentere et av barokkens mest kjente musikkverker uten de barrierene som en tradisjonell framføring ofte bringer med seg.

 

Barokkanerne,  Anders Jerker Dahlin, tenor og Jan Martin Johnsen, skuespiller

Leder: Kati Debretzeni

ARENA: Rådhuset

Available in: enEnglish