SØNDAG 2. JULI 2023 KL.12:00
Mendelssohn, Grime og Dvorák
Mange av Mendelssohns komposisjoner etterlater lytteren lettere sjokkert: «Var han virkelig så ung?». Og hvor gammel var han egentlig da han skrev sin første symfoni? Tar vi med hans 12 strykesymfonier var han bare 12 år. Her er han mer hørlig påvirket av sine forgjengere (ikke minst Mozart), men vi kjenner likevel igjen det vibrerende geniet i arbeid, og unge Felix’ egenart og melodiske signatur glitrer stadig der inne i strykerveven.
Den engelske komponisten Helen Grimes henter ofte inspirasjon fra andre kunstarter, og i klavertrioen var det tre miniatyrer av kunstneren James Mc Neill Whistler som var utgangspunktet. Musikken er klangrik som bildene er fargerike, både energisk og vital, men samtidig svevende og dus.
Dvořák sto i spennet som komponist mellom påvirkningen fra den europeiske, klassiske musikken og den tsjekkiske folkemusikken. I mesterverket Dumky trio setter han alle folkloristiske kluter til og bygger et helt verk rundt (den opprinnelig ukrainske) dumkaen, i slavisk betydning et stykke musikk som kan romme alle slags følelser. Slik er det også i Dvořáks mest populære trio, som i tillegg sprenger den klassiske trioformen, med seks satser som spilles uten opphold.
FELIX MENDELSSOHN
(1809 – 1847)
Sinfonia nr. 10 i h-moll (1823)
Adagio – Allegro
Risør Festival Strings
Johanne Haugland – konsertmester
HELEN GRIME
(1981*)
Three Whistler Miniatures (2011)
The Little Note in Yellow and Gold (Tranquillo)
Lapis Lazuli (Presto)
The Violet Note (Lontano, molto flessibile)
Mithras Trio
ANTONIN DVORÁK
(1841 – 1904)
Pianotrio nr. 4, op. 90, ‘Dumky’ (1890-91)
Lento maestoso – Allegro vivace
Poco adagio – Vivace non troppo
Andante – Vivace non troppo
Andante moderato – Allegretto scherzando
Allegro – Meno mosso
Lento maestoso – Vivace
Mithras Trio