Mer…

DATO / TID

Torsdag 28.06. 2018
kl.15:00

ARENA

Risør kirke

Kjøp billett

Wunderhorn
Program for konserten:

Gustav Mahler:

Fra Des Knaben Wunderhorn

Ingeborg Gillebo (mezzosopran) og Christian Eggen (klaver)

 

Jon Øivind Ness:

An den langen Lüssen

Det norske Blåseensemble, Nordic Voices og Peter Szilvay (dirigent)

 

I motsetning til komponister som Grieg og Dvořák, betraktes ikke Mahler først og fremst som en folkloristisk komponist med utstrakt bruk av folkemelodier. Likevel rommer symfoniene hans flere ’folkelige’ elementer, hvor ingen inspirasjon synes å være en symfoni fremmed, det være seg marsjer, ländler eller jødisk musikk.

I syklusen Des Knaben Wunderhorn ligger folkloren i teksten, folkediktning samlet av Achim von Arnim og Clemens von Brentano, Tysklands motsvar til Asbjørnsen og Moe. Tekstene i ’guttens vidunderhorn’  er fulle av et troskyldig blikk på verden, svermerisk kjærlighet, men også gruoppvekkende historier og mørke skjebner. Mahlers sanger er kjent for sine fabelaktige orkestreringer, men her får vi den originale pianoversjonen.

Jon Øivind Ness er en komponist som er kjent for å være inspirert av de forskjelligste musikkstiler, men An den langen Lüssen fra 2011 er inspirert av Mahler og hans rolle som overgangsfigur fra romantikk til ekspresjonisme på begynnelsen av forrige århundre. Mahler selv blir sitert, blant annet fra 6. og 10. symfoni. Men i det som komponisten selv betegner som ’temmelig mikrotonalt’ er det først og fremst sangene til Mahler som snakker til oss; en idé om å høre ’stemmene i sangsyklusen som hvisker fra graven. De manifesterer seg og blir tydeligere og tydeligere, først bare hvisker de og etter hvert begynner de å synge …’

ARENA: Risør kirke