INFO Close

KAREN GOMYO

fiolin

Karen Gomyo er født i Tokyo, og oppvokst i Montreal og New York. Bare 10 år gammel ble hun elev av den berømte pedagogen Dorothy DeLay ved Juilliard Schoool of Music. Raskt etablerte hun seg som en av USAs fremste unge fiolinister, med stadige invitasjoner fra landets ledende symfoniorkestre. Nylig bosatte hun seg i Berlin, og kalenderen frem mot sommeren 2022 – og hennes første besøk i Risør – er tettpakket med opptredener på begge sider av Atlanteren, og i Australia. «Vitalitet», «briljans» og «intensitet» er ord som anmeldere gjerne griper til for å karakterisere Karen Gomyos spill.

Hun elsker klassikerne, men kaster seg gjerne ut i det nye og ukjente. I mai 2018 var hun solist under urpremieren på Samuel Adams’ nyskrevne Chamber Concerto med Chicago Symphony Orchestra og Esa-Pekka Salonen. Verket var skrevet til henne, og kritikkene strålende. Hun har opptrådt for 50.000 tilhørere i Central Park i New York – og trappet opp yoga-praksisen kraftig for å være best mulig forberedt. Det gikk strålende, tross utfordringene med å spille i ekstrem varm og fuktig luft. Kammermusikken ligger Gomyos hjerte nærmere, og hun har opptrådt med Kathryn Stott, Leif Ove Andsnes, Christian Poltera, Tine Thing Helseth og avdøde Heinrich Schiff, for bare å nevne noen. På vei inn i kalenderen er også en ny trio med pianisten Olli Mustonen og cellisten Julian Steckel.

Hun figurerte både som forteller og fiolinist i dokumentaren The Mysteries of the Supreme Violin om Antonio Stradivarius, produsert av NHK Japan. Selv spiller hun på en Stradivarius fra 1703, kalt «Aurora», og stilt til rådighet av en privat sponsor. Ved siden av yoga, er Karen glad i å danse tango, og spiller ofte Astor Piazzollas musikk. Hun samarbeider nært med Piazzollas pianist, tango-legenden Pablo Ziegler og bandoneonspillerne Hector de Curto og JP Jofre, og er i gang med å planlegge et variert tango-program for San Fransisco Symphony.