INFO Close


Bill. mrk. «Solveig Borgland»


De største utfordringene under Risør kammermusikkfest er hverken ustemte flygler eller forsvunne partiturer. Det er billettsystemer som svikter og medarbeidere som får korona. Da er det godt å ha Solveig Borgland i staben. Hun fikser begge deler.
Solveig er født og oppvokst i Risør, men som så mange andre fant hun veien ut i verden for å skaffe både utdanning og jobb. Men en dag skulle hun hjem igjen. Det hadde hun egenhendig skrevet i stjernene. Og hjem kom hun – som nyslått pensjonist. Familien i Risør hadde fra 1950-tallet eid og drevet det legendariske utestedet «Promenaden» på Stranden. Den gamle karakteristiske murbygningen med bolighus plassert på toppen er borte, men Promenaden består på samme sted, men i ny arkitektonisk innpakning. På 1950-tallet som i dag, er det boliger i etasjene over restauranten.

Og hva er ikke mer naturlig enn at Solveig i dag bor i en av de nye, flotte leilighetene i samme bygg? Snakk om å komme «hjem».

Arkivaren

Solveig Borgland er utdannet arkivar, og det er en svært viktig bakgrunn og kompetanse å ha når alle systemer og rutiner skal fungere. Da kammermusikkfesten fikk et nytt elektronisk billettsystem, trengte de en med erfaring fra digitale systemer og løsninger. Det hadde Solveig, og ble sporenstreks hyret inn.

– Som ansatt i staben, får du tid til å oppleve noen av konsertene?

– Da jeg var frivillig, fikk jeg med meg en god del fantastiske konserter, men i år har jeg ikke fått med meg en eneste én!

Solveig har alltid vært glad i både sang og musikk. Hun er med i det lokale Motettkoret og elsker å lytte til musikk, men etter at hun ble med som frivillig under kammermusikkfesten, har hun utvidet den musikalske horisonten, forteller hun.

– Før jeg ble frivillig og senere en del av staben, var jeg ofte publikummer, men i dag hadde jeg nok våget meg mer utpå i valget av konserter og musikalske sjangre enn den gangen. Kammermusikkfesten har vist meg veien inn til nyere og mer moderne musikk. Det har vært en stor berikelse.

Konsertvakt på si

Hun forteller at det har vært noen utfordringer med sykdom blant frivilligkorpset i år. Koronaen har som kjent fått en liten oppblomstring. Det betyr at Solveig har måttet ta sine tørner som konsertvakt i tillegg til stabsjobben.

– Men det har gått fint, heldigvis har vi hatt mange som har stilt opp som reservevakter på kort varsel. Frivilligheten svikter aldri, ser det ut til.

Gjensynsgleden

Solveig elsker stemningen som oppstår i den lille byen under kammermusikkdagene.

– Det er helt fantastisk å oppleve den store gjensynsgleden når frivillige møter publikummere som kommer tilbake år etter år, eller musikere som har gjestet musikkfestivalen flere ganger. Det oppstår en egen magisk varme og glede som smitter over til omgivelsene og mennesker i byen, forteller billettgeneral Solveig Borgland, før hun må haste videre til nye oppgaver.

 

Tekst: Helge Værland
Foto: Johanne Søstuen