INFO Close


Risør Festival Strings





Risør Festival Strings

 Det er godt å ha Risør Festival Strings tilbake i Risør kirke.

Ganske mange har uttalt akkurat det i korona-året 2021, men hva er historien bak dette orkesteret?

Unge strykere eller Musikkhøgskolens orkester, var navnet på studentorkesteret som Lars Anders Tomter tok med seg til Risør og sin kammermusikkfest i 1991. Unge, uerfarne, spilleglade og meget øve-villige studenter hadde festivalens kunstneriske leder og med-gründer med seg fra Norges Musikkhøgskole. Studieåret ble brukt til å forberede det de skulle gjøre under sommerens festival – med et spent og entusiastisk publikum, tettpakket på benker helt inntil stolene der musikerne satt.

Etter få år var mange av disse musikerne ikke lenger studenter ved NMH, de spilte ikke i Musikkhøgskolens orkester, og de var heller ikke like unge. Allerede i 1993, til den tredje festivalen, endret man navnet til Risør Festival Strings (RFS) , ga dem t-skjorter med egen logo og knyttet dermed orkesteret og identiteten til festivalen. De ble festivalens eget kammerorkester. RFS fikk mange flotte utfordringer sammen med store solistnavn, men på samme tid ble orkesteret selv et meget godt ‘plakatnavn’ for festivalen. Mange ville gjerne høre når orkesteret spilte alene – disse unge, livlige, som tok sjanser, som spilte rått og litt uhemmet. Den samme gjengen som ruslet opp på orgelgalleriet og klappet heftig for kjente og ukjente kollegaer. Ved sin tilstedeværelse brakte de energi inn i kirken både fra podiet og fra galleriet, men også utenfor kirken, i bybildet og for festivalen.

Risør Festival Strings i 2021

Risør Festival Strings tilbake i Frikirken for øvelser. Bilde fra festivalen i 2021.

This is custom heading element

Festivalen ble startet i 1991, men fikk allerede i 1992 felles administrasjon med Det Norske Kammerorkester (DNK)(Bernt Lauritz Larsen var både festivalsjef og direktør i Det norske Kammerorkester). Dette varte frem til 2004 og i disse tretten årene beholdt RFS posisjonen som festivalorkester. Da det i 2011 ble klart at festivalens administrasjon igjen ble slått sammen med Det Norske Kammerorkester, ble DNK festivalens nye orkester. Risør Festival Strings gikk dermed i dvale.

Etter festivalen i 2016 var det igjen klart for et skille mellom Kammermusikkfesten og Det Norske Kammerorkester. Det skapte en åpning for at RFS kunne gjenoppstå, men slike prosesser krever sin tid.

Risør Festival Strings i 2021

Det er åpningskonsert og Ludvig Gudim har ledet RFS i Stravinskijs Concerto in re. 

This is custom heading element

I 2020, da man skulle planlegge for festival nummer 30 og jubilere, ble planene lagt for en åpningskonsert der RFS skulle komme ut av dvalen som en fugl Fønix. For en  jubileumsgave til oss selv! Men – det ble ingen spektakulær oppstandelse! På grunn av korona-pandemien. Femten musikere ble likevel rekruttert denne våren, ble samlet i Oslo, øvde og spilte en konsert, men fikk ikke muligheten til å dra til Risør.

Så kom 2021, fortsatt hvilte pandemien over landet og festivalen, men RFS fikk lov til å være med, og igjen – etter ti år i dvale – var RFS tilbake i byen. De øver i Frikirken, de rusler (eller haster) rundt i byen, smiler og ler – og mottar igjen applaus på åpningskonserten.

       Det er godt å ha Risør Festival Strings tilbake i Risør kirke.

Det er litt krise når strengen ryker midt under konserten, men smilet er på plass og krisen er ikke større enn man gjør den til.

Risør Festival Strings i 2021

Det er noe fint med at RFS igjen er å se i bybildet.  Risør kler å ha musikere ruslende rundt i byen med instrumentet på ryggen