meny close

Avslutningskonsert / Das Lied von der Erde

Available in: enEnglish

DATO / TID

Søndag 30.06. 2019
kl.15:00

ARENA

Risør kirke

Kjøp billett

Avslutningskonsert / Das Lied von der Erde

Å være genierklært (bl.a. av Schumann) og samtidig ha en følelse av at en «kjempe tramper bak deg», var Brahms´ forbannelse som komponist. Følelsen av å leve opp til Beethovens mesterlige symfonier og strykekvartetter gjorde at han ventet lenge med begge sjangre. Omsider kom de to første strykekvartettene etter nesten 20 års slit. Den tredje kom få år etterpå, i 1876, formet på mesterlig vis og med en letthet i uttrykket som kan tyde på at kjempen ikke lenger trampet så tungt. I samme år skulle også den første symfonien komme.

Til slutt blir det musikk ikke bare en avslutningskonsert verdig: Det aller siste verket som fremføres på årets festival er kanskje et av de mest dyptloddende og skjellsettende verk som er skrevet. Vi kjenner Mahler som den store symfonikeren, men også som en av musikkhistoriens største sangkomponister, ikke minst i orkestersangene, en sjanger han gjorde til sin. Stemmen er også med i flere av symfoniene, og definisjonen av «det symfoniske» er for alltid utvidet med Mahlers verk. Et annet kjennetegn ved Mahlers symfoniske stil, er hvordan han utnytter det kammermusikalske i orkesteret, noe som gjør et arrangement for et mindre ensemble (skrevet av den samtidige Schönberg) både meningsfylt og kanskje enda mer konsentrert. Das Lied von der Erde er skrevet mot slutten av Mahlers liv. Hans Bethges gjendiktninger av kinesisk poesi inspirerte Mahler i en tung tid, hvor han både mistet sin datter og hans egen helse skrantet. Mahler var gjennom hele livet opptatt av og utsatt for dødens realiteter. I Das Lied von der Erde er tankene om livets forgjengelighet igjen sterkt til stede, men med den dype erkjennelsen av hvordan naturen og verden fornyer seg i et evig kretsløp.

Livet – og musikken – fortsetter…

 

Program for konserten 

  • Johannes Brahms (1833 – 1897)

Strykekvartett nr. 3 i B-dur, op. 67 (1875)

            Vivace

            Andante

            Agitato (Allegretto non troppo)

            Poco Allegretto con Variazioni

Engegårdkvartetten

 

PAUSE

 

  • Gustav Mahler (1860 – 1911)

Das Lied von der Erde (1908 – 09) (arr. Arnold Schönberg)

Tekst: Hans Bethge

            Das Trinklied vom Jammer der Erde

            Der Einsame im Herbst

            Von der Jugend

            Von der Schönheit

            Der Trunkene im Frühling

            Der Abschied 

Marianne Beate Kielland, mezzosopran

Michael Schade, tenor

Tom Ottar Andreassen, fløyte, Christoph Hartmann, obo, Matthew Hunt, klarinett, Martin Kuuskmann, fagott, Julius Pranevicius, horn, Nils Anders Mortensen, harmonium og celesta, Ingrid Andsnes, klaver, Christian Lundqvist, slagverk, Eirik Raude, slagverk, Eldbjørg Hemsing, fiolin, Anna-Liisa Bezrodny, fiolin, Ida Bryhn, bratsj, Jan-Erik Gustafsson, cello og Dan Styffe, bass

Dirigent: Rune Bergmann

ARENA: Risør kirke

Available in: enEnglish