INFO Close
Kjøp billett

Avtrykk #2: Makt i musikalsk skrift

TORSDAG 30. JUNI 2022  KL.11:30

Samtale med Henrik Hellstenius 

I komposisjonen Schumann songs får historiske sanger av Robert Schumann ny musikalsk drakt. Drakten er sydd av en nålevende komponist, med og for solister med jazzbakgrunn og et samtidsensemble. Hvorfor skjer dette? Kunne ikke Schumann bare fått være seg selv? Eller – hvor finner vi «Schumann selv»? Siden 1700-tallet har ideen om individuell kunstnerisk signatur stått sterkt i vestlig musikk, både i klassisk og jazz og blant komponister og virtuose utøvere. Vi vil ha individer å henge musikken på. Samtidig er all musikk også et samarbeid. Hvorfor velger en komponist å bearbeide en annen komponist, og hvorfor akkurat Schumann? Hvem har hatt siste ord i improvisasjon og komposisjon i disse nye låtene? Og hvilke krefter påvirker hva vi tenker om hvordan Schumanns sanger skal låte?

I samtaleprogrammet Avtrykk vil utøvere, komponister og publikum sammen med musikkviter Hild Borchgrevink utforske hvordan musikk og samfunn kan påvirke hverandre, med utgangspunkt i utvalgte verk fra festivalens program

Hild Borchgrevink er stipendiat ved Norges musikkhøgskole der hun arbeider med hvordan språk former ideer om musikk og hvordan musikken selv kan få språklignende funksjoner og fungere retorisk og reflekterende. Ved siden av utdanning i musikkvitenskap har hun også en praktisk master i kunst og offentlige rom og er interessert i hvordan musikk både skaper og er en offentlighet.

ARENA: Risør kunstpark