INFO Close


Da Erik møtte «duduk» på pub og andre musikalske opplevelser


Uten de frivillige medarbeiderne ville Risør kammermusikkfest vært umulig å gjennomføre. Erik er en av dem som med glede sa ja til å bli med i frivillighetskorpset. Men hva får en lærer som akkurat er i ferd med å ta en velfortjent ferie, til å jobbe både morgen og kveld under kammermusikkfesten?




Siden Erik Hageli Henriksen flyttet hjem til Risør i 2011, har han vært frivillig medarbeider under kammermusikkfesten. Det har åpnet dører til nye, spennende musikalske landskap og utrykk han ikke visste fantes.

Lekenhet som åpner dører

– Jeg hadde et ønske om å bidra, og takket med glede ja da jeg ble spurt. Og      angrer ikke et sekund. Kammermusikkfesten er som å spasere inn i ferien gjennom en vakker portal. Jeg er ikke akkurat bevandret i kammermusikk, men her får vi servert den på et fat. Og vi får den presentert med en lekenhet som skaper nysgjerrighet og åpner nye dører. Det er en deilig start på ferien.

Mange av de musikalske opplevelsene fra festivalene tar han med videre, og noe av musikken blir utforsket nøyere i vinterhalvåret. Han føler seg heldig.

– Jo, for jeg lærer så mye nytt. Jeg hadde neppe opplevd så mange konserter om jeg ikke hadde vært blant de frivillige. Nå får jeg med meg mange overraskende perler som jeg kanskje ikke hadde valgt som «vanlig» publikummer, forteller Erik entusiastisk.

Da Erik møtte «duduk» på pub

Blant musikere han gleder seg til å høre igjen, er Håkon Kornstad. For Erik blir torsdagens konsert et høydepunkt, men han ser frem til mange andre konsertopplevelser.

– I går var jeg på Odderøya ved Kristiansand. Der lå en pub som het «Vaktbua». Vi fikk beskjed om at det var konsert, og måtte betale inngangspenger om vi ville inn. Det var noen som skulle spille på «duduk». Jeg hadde aldri hørt om det før, og ble nysgjerrig. Det var helt fantastisk. En helt nydelig klang, og så står instrumentet på programmet i Risør! Du kan glede deg!

Urgammelt blåseinstrument

«Duduk» er et svært gammelt og spesielt rørblåseinstrument fra Armenia. I Risør er det Gevorg Dagahyan som trakterer instrumentet som er innført i UNESCOs liste over mesterverk innenfor kulturarv. Daghayan er en av verdens mest kjente duduk-utøvere. Om du vil bli like begeistret som Erik, kan du forsøke å oppleve den særegne klangen av duduk i Risør – eller lytte til Gevorg Dagahyan på Spotify.

 

Tekst: Helge Værland
Foto: Johanne Søstuen