INFO Close


Risør kammermusikkfest 2024 – Rom for fortelling

Kjære alle sammen!

For å skape og være kreativ, trenger vi et rom – et eget sted som gir rom for alle muligheter og stier vi kan utforske. Rom for å gjøre feil og rom for å velge en ny vei.

Musikk, i all sin form, beskriver livene våre. Det knytter oss sammen og resonnerer i oss på en genuin og personlig måte. Enten det er tydelig fortellende musikk med tekst, eller beskrivelser av relasjoner, hendelser, eller følelser. Musikk som er skrevet på stort alvor eller som en spøk. Musikk som kun skal nytes eller som skal provosere og nesten gjøre vondt.

Fortellinger

I årets program dykker vi ned i musikkens fortellinger og historier. Du vil møte det unge kjæresteparet i det dramatiske verket «Verklärte Nacht», oppleve historien om soldaten som gaper over for mye i «Historien om en soldat», og bli med på en emosjonell reise gjennom det kalde indre landskapet i «Die Winterreise» – blant mange andre inntrykk. Vi forteller om musikkens opprinnelse, komponistenes liv, og det samfunnet de var en del av. Vi gir rom for både alvor og humor, nytt og gammelt – og ikke minst, et rom for alle som vil være en del av en herlig uke i Risør!

Cathrine Winnes, årets kunstnerisk sparringspartner

I år har jeg fått med meg en inspirerende musiker med enorm kunnskap, dirigenten Cathrine Winnes som en kunstnerisk sparringspartner. Cathrine presenterer en egen salongserie under festivalen, med søkelys på noen av de store kvinnelige skikkelsene i musikkhistorien. Mange av dem nesten glemt, de fortjener å komme frem i lyset. Nadia Boulanger sin onsdagsskole, Cecile Chaminade sin Chaminadeklubb, og ikke minst en slags dagens salong, Cathrines egen «Bak lukkede dører».

Årets musikere

I kjent stil får vi besøk av enestående musikere fra både inn- og utland. Noen nye bekjentskaper og noen som har vært her tidligere. Marc-André Hamelin, Julian Bliss og Kristine Balanas har alle gjort stor suksess i Risør tidligere, mens Maximillian Hornung, Roderick Williams og Yeol Eum Son gleder seg enormt til å besøke festivalen for første gang. I tillegg kommer Herborg Kråkevik, Helge Jordal, Mathias Eick, Kristiansand symfoniorkester, Johanna Rudström og mange flere.

Musikk i hele byen!

Musikk skal fylle Risør kirke, Risørhuset, Frelsesarmeen, Hollenderhagen og ikke minst den årelange tradisjonen med stor konsert på Stangholmen. Man får komme tett på under hjemme-hos-konsertene og hver dag er det gratiskonserter på torget. Festivalen er for alle i hele byen!

Jeg er takknemlig for å være kunstnerisk leder for den kuleste festivalen, og gleder meg enormt til dager proppfulle av unike opplevelser! Velkommen til festival og velkommen til Risør! Tine Thing Helseth, Kunstnerisk leder