INFO Close

Kristīne Balanas

Kristīne Balanas er en musiker med «eye-popping virtuosity» (The Times). Den latviske fiolinisten har vunnet tredjepris i ARD Music Competition, og i 2018 ble hun kåret til årets unge talent ved Grand Music Awards i sitt hjemland. Hun har også mottatt Fundacion Excelentia Young Talent Award fra Hennes Majestet dronning Sofia av Spania.

For Risør Kammermusikkfest er dette et etterlengtet gjensyn. I 2022 reddet hun festivalens fiolinrepertoar på ekstremt kort varsel etter hele tre avhopp på grunn av sykdom. Hennes repertoarkunnskap og, ikke minst, musikalske overskudd er helt unikt.

Kristīne har vært solist med noen av verdens ledende orkestre, inkludert London Philharmonic Orchestra, Bayerske Radioorkester, Orchestre de Chambre de Paris og mange flere. Hun har også gjestet Berlin Filharmonien, Southbank Centre og Carnegie Hall med jevne mellomrom. Hennes imponerende overgang fra å være gatemusiker og rockesanger i Latvia til å bli en utdannet musiker med æresbevisninger fra Royal Academy of Music, hvor hun studerte under György Pauk, og Hochschule für Musik Hanns Eisler, under Kolja Blacher, har gjort henne til en helt unik tilstedeværelse på scenen.

Kristīne, sammen med sin bror Roberts og sin søster Margarita, er Artist-in-Residence ved Concert Hall ‘Cēsis’ i 2021. De holdt sin første «3 Balanas»-konsert med Sinfonietta Riga og dirigent Ben Palmer og opptrådte i Pēteris Vasks’ 75-års jubileumskonsert med den latviske dirigenten Andris Poga og Latvian National Symphony Orchestra.

Kristīne spiller på en fiolin fra 1787 laget av Antonio Gragnani, som er lånt til henne av «The Little Butterfly Foundation».

(Foto – Liv Øvland)