INFO Close

Tine Thing Helseth

trompet

Tine Thing Helseth er kunstnerisk leder for festivalen. Hun har vært i Risør mange ganger og har også vært ansvarlig for festivalens blåsekurs.

Helt fra starten av karrieren har Tine Thing Helseth vært en ambassadør for trompetrepertoaret, med konsertvirksomhet på alle seks kontinenter. Hun har fått lysende kritikeromtale for sin sjelfulle, lyriske klang og sin samarbeidsbaserte tilnærming til å musisere. Tine er en kunstner som utfordrer sjangergrensene med en intenst kreativ, fordomsfri fiosofi, og det stadig bredere repertoaret hennes spenner fra den klassiske perioden til samtidsmusikk og nye bestillingsverk.

 

Hun har mottatt en rekke priser for arbeidet sitt med klassisk musikk, blant annet Årets nykommer ved 2013 Echo Klassik Awards, Borletti-Buitoni Trust Fellowship i 2009 og andre premie i Eurovisjonens konkurranse for unge musikere, der hun dukket opp igjen som jurymedlem i 2016.

I 2007 hadde Tine æren av å være den aller første klassiske musikeren som fikk Spellemannprisen som Årets nykommer.

Tine har arbeidet med flere av verdens fremste orkestre, blant andre Bamberger Symphoniker, NDR Elbphilharmonie Hamburg, Gürzenich-Orchester Köln, Tonkünstler-Orchester Wien, Philharmonia Orchestra,

Tine drar regelmessig ut på turné med brass-ensemblet tenThing, som består av ti kvinnelige musikere. Ideen oppsto i 2007 og var ment som et morsomt og spennende prosjekt for henne og de nærmeste musikalske vennene hennes, men etter hvert har de spilt mange konserter i Europa, USA og Kina

Allerede i 2007 spilte hun inn plate med de mest kjente trompetkonsertene, med stor suksess, og to år etter en juleplate som solgte til gullplate på kun 3 uker. Begge disse albumene gitt ut på Simax Classics i samspill med Det Norske Kammerorkester.

I 2012 spilte Tine inn albumet «Storyteller» med Royal Liverpool Philharmonic, utgitt på EMI Classics. En CD med hennes eget navn som tittel kom i mars 2013, og her presenterer hun et personlig utvalg originale og transkriberte verker akkompagnert av pianisten Kathryn Stott.

Tine har også gitt ut albumet «Never Going Back» som singer songwriter i 2017. Dette prosjektet viser Tine fra en helt annen side og viser det musikalske spennet hun elsker å jobbe i. Plata ble gitt ut på Grappa og er produsert av Mathias Eick.

Samme år feiret hun sin 30-årsdag med stor konsert i Den Norske Opera med gjester som Maria Mena, Arve Tellefsen, Ingrid Olava, Fagottkoret, Mari Eriksmoen, Mathias Eick, Eldbjørg Hemsing og Audun Iversen for å nevne noen.

Tine bor i Oslo og har en aktiv rolle nasjonalt som programleder i radio og på tv og som professor ved Norges musikkhøgskole. Som musiker er hun sjangeroverskridende, og hun opptrer jevnlig på noen av de mest kjente jazzbarene i Norge.

I juni 2013 og 2014 hadde hun sitt eget prosjekt, Tine@Munch, som en markering av 150-årsjubileet for Edvard Munchs fødsel, med en rekke opptredener i samarbeid med musikere som Leif Ove Andsnes, Truls Mørk og Ingrid Bjørnov.

Foto forside : Julia Granberg/BLUNDERBUSS
Foto over: Liv Øvland