INFO Close

Tor Espen Aspaas piano

Tor Espen Aspaas (født på Røros i 1971) er en av de mest profilerte pianistene og musikkformidlerne i sin generasjon av norske musikere. I 2016 ble han utnevnt til Ridder 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden for sin innsats for musikk- og kulturformidling.

Aspaas mottok sitt solistdiplom ved NMH i 1996 og debuterte i Oslo året etter med strålende kritikker. Siden 2006 er han professor ved Norges musikkhøgskole hvor han ved siden av undervisning og veiledning gjør et forskningsprosjekt på improvisasjonens rolle i Beethovens kreative prosesser og verker. (www.nmh.no) Han er tildelt en rekke priser og utmerkelser – deriblant De Unges Lindemanpris, Levinprisen 2005 og Nils Larsens legat – og han har vært solist med flere internasjonale symfoniorkestre i tillegg til samtlige norske etter den kritikerbejublede debuten med Oslo-Filharmonien i 2000. Blant dirigentene Aspaas har samarbeidet med som solist, finnes navn som Frans Brüggen, Vassilij Sinajskij, Michel Plasson, Stefan Karpe, Krzysztof Urbanski, Christian Eggen, Bjarte Engeset, Peter Szilvay, Rolf Gupta og Arvid Engegård. Med sistnevnte som dirigent for Trondheim symfoniorkester urfremførte han i 2011 Olav A. Thommessens klaverkonsert nr. 3. Med samme orkester, dirigert av Daniel Blendulf, urframførte han i 2016 Terje Bjørklunds første klaverkonsert.

Ved siden av konserter og verdensomspennende turnéer er han jevnlig engasjert ved norske og internasjonale festivaler og serier. Høsten 2010 gjorde Aspaas seg bemerket med en serie fremførelser av Debussys 24 preludier komplett, bl.a. i Den Norske Opera. I 2013 fikk han sin USA-debut med en solorecital i Carnegie Hall, NY. Det siste tiåret har han systematisk arbeidet med å utvikle formen konsertforedrag (lecture recital) og holdt en rekke slike på flere språk i inn- og utland.

Aspaas har en omfattende diskografi med 14 CD-utgivelser bak seg, blant disse internasjonalt kritikerroste solo-CDer med verker av Beethoven, Schönberg, Berg og Webern samt den franske komponisten Paul Dukas’ samlede klaververker. Han var en av initiativtagerne og kunstnerisk leder for Vinterfestspill i Bergstaden på Røros i årene 1999-2008, samt for 2014 og 20-årsjubileet 2019. (www.vinterfestpill.no)